Kansainvälinen epilepsiapäivä 8.2.

Uutinen

Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään helmikuussa yli 120 maassa. Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista, jota sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä maailmassa. Suomessa epilepsiaa sairastavia on lähes 60 000 eli joka sadas suomalainen. Jatkuvaa epilepsialääkitystä tarvitsee noin 36 000 suomalaista.

Epilepsiapäivän tarkoituksena on lisätä tietoa epilepsiasta. Epilepsia ei ole yksi sairaus, vaan monimuotoinen sairauksien joukko. Suuri osa epilepsiaa sairastavista on kohtauksettomia säännöllisen lääkityksen ansiosta. Osalla epilepsiakohtaukset jatkuvat monista hoitoyrityksistä huolimatta. Epilepsia voi vaikuttaa elämään monin eri tavoin ja haastaa fyysistä, kognitiivista, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.

Epilepsiaa sairastavat kohtaavat edelleen ennakkoluuloja, jotka johtuvat yleensä tietämättömyydestä. Kun emme tunne jotain asiaa riittävän hyvin, sorrumme helposti arvaamiseen, olettamiseen ja yleistämiseen. Voimme vaikuttaa epilepsiaan liittyviin ennakkoluuloihin puhumalla avoimesti epilepsiasta ja sitä sairastavien elämästä sekä kertomalla epilepsian monimuotoisuudesta.

Tänä vuonna epilepsiatietoa lisätään ja ennakkoluuloja murretaan 50 miljoonaa askelta -kampanjalla, jonka tavoitteena on kerätä askel jokaiselle epilepsiaa sairastavalle. Kampanja käynnistyi tammikuussa ja askelia on kerätty jo tähän mennessä huima määrä. Kampanja huipentuu Kansainvälisenä epilepsiapäivänä ja askelten määrää voi seurata osoitteessa 50millionsteps.org

#jokaSadas-podcast avartaa käsitystä epilepsiasta

Epilepsialiitto on julkaissut osana kampanjaa uuden #jokaSadas-podcastin. Viisiosaisessa sarjassa puhutaan suoraan ja henkilökohtaisesti elämästä epilepsian kanssa: Millaisia ennakkoluuloja epilepsiaa sairastavat kohtaavat edelleen? Mitä tehdä, kun epilepsia pelottaa itseä ja läheisiä? Onko työelämässä erilaista? Entä päiväkodissa ja koulussa? Miten epilepsia vaikuttaa koko perheeseen?

Podcasteissa vierailee epilepsiaa sairastavia ihmisiä sekä sairauden tuntevia asiantuntijoita. Sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa on jo julkaistu ja seuraavat jaksot julkaistaan 16.2., 2.3. ja 16.3.

Lue lisää epilepsiapäivästä:

Kansainvälisen epilepsiapäivän nettisivut

Kuuntele podcasteja:

Epilepsialiiton #jokaSadas-podcast

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?