Kansainvälistä epilepsiapäivää ja 112-päivää vietetään helmikuussa – osallistu kampanjaan!

Uutinen

Kampanjaviikollamme 7.-14.2.2022 nostamme esiin epilepsiakohtauksen ensiaputaidot ja kysymme: ”Osaatko auttaa?” Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä. Jaetaan yhdessä tietoa epilepsiakohtauksen ensiavusta ja rohkaistaan ihmisiä auttamaan.

Kampanjaviikollamme vietetään 112-päivää perjantaina 11.2. ja Kansainvälistä epilepsiapäivää maanantaina 14.2. Kansainvälinen epilepsiapäivä järjestetään vuosittain aina helmikuun toisena maanantaina, ja sitä vietetään yli 130 maassa. Epilepsialiitto osallistuu päivän viettoon yhdessä eri puolilla Suomea toimivien epilepsiayhdistysten sekä Suomen Epilepsiaseuran kanssa.

Osallistu – se on helppoa!

Olemme tehneet kampanjaviikkoa varten erilaisia viestintämateriaaleja, jotka ovat vapaasti käytettävissäsi. Voit jakaa niitä esimerkiksi somessa, työ- tai opiskelupaikassasi tai vaikkapa harrastuksissasi.

Löydät jo materiaaleja, kuten somekanaviin sopivat kuvat, ensiapuvideot ja ensiapuesitteet, sivuiltamme. Niiden lisäksi sivuillemme on avattu uusi nettitesti, jolla voit selvittää ensiaputaitosi ja haastaa muita mukaan testaamaan taitojaan. Käytä somessa aihetunnisteita #EpilepsyDay #112paiva #JokaSadas #epilepsia

Tutustu viestintämateriaaleihin ja ota käyttöön

Kiitos, jos osallistut ja viet tärkeää viestiä eteenpäin!

Osaatko auttaa? Testaa ensiaputaitosi

Tiedätkö, kuinka moni suomalainen sairastaa epilepsiaa? Entä mistä tunnistat epilepsiakohtauksen?

Selvitä epilepsiakohtauksen ensiaputaitosi uudella testillä. Samalla saat hyödyllistä tietoa, jolla voit auttaa kohtauksen saanutta.

Jaa testi myös omissa sosiaalisen median kanavissasi ja haasta muita tekemään testiä.

Tee ensiaputesti

Noin joka sadas suomalainen sairastaa epilepsiaa

Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista. Epilepsiaa sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä. Suomessa epilepsiaa sairastavia on lähes 60 000, joista 36 000 on säännöllinen epilepsialääkitys.

Moni tunnistaa epilepsiakohtauksen, jossa ihminen kaatuu ja kouristelee. Mutta tiesitkö, että epilepsioita ja kohtauksia on monenlaisia? Esimerkiksi yhtäkkinen raajan jäykistyminen tai nykäisy, lyhyt tuijotus ja poissaolo tai pidempi tajunnan hämärtyminen voivat olla epilepsiakohtauksen oireita. Älä jätä apua tarvitsevaa yksin. Jos et tiedä, mitä tehdä, soita hätänumeroon 112.

Epilepsiakohtauksen ensiapu

Uutista on päivitetty 27.1. ja lisätty muun muassa linkki epilepsiakohtauksen ensiaputestiin.

Kysy lisää

Elina Kelola

Vastaan Epilepsialiiton viestinnästä ja toimin Epilepsialehden toimitussihteerinä.

Piritta Selin

Vastaan Epilepsialiiton järjestötoiminnasta sekä toimin vapaaehtois- ja vertaistoiminnan valtakunnallisena koordinaattorina. Toimin Epilepsialiitossa tietosuojavastaavana.