Osaatko auttaa epilepsiakohtauksen saanutta?

Uutinen

Noin joka sadas suomalainen sairastaa epilepsiaa. Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä. Älä jätä kohtauksen saanutta ihmistä yksin, auta.

Moni tunnistaa kohtauksen, jossa ihminen kaatuu ja kouristelee. Epilepsioita ja epilepsiakohtauksia on kuitenkin hyvin monia erilaisia. Esimerkiksi lyhyt poissaolo tai pidempi tajunnan hämärtyminen, yhtäkkinen raajan jäykistyminen tai nykäisy sekä poikkeava subjektiivinen tuntemus kuten näkö-, kuulo- tai tunto-oire voivat olla epilepsiakohtauksen oireita.

Epilepsialiitto kampanjoi yhdessä eri puolilla Suomea toimivien epilepsiayhdistysten ja Suomen Epilepsiaseuran kanssa 7.–14.2.2022, jotta yhä useampi suomalainen saa tietoa epilepsiakohtauksen ensiavusta. Kampanjaviikko päättyy Kansainvälisenä epilepsiapäivänä, jota vietetään 14.2. yli 130 maassa. Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista. Suomessa epilepsiaa sairastavia on lähes 60 000. Jatkuvaa epilepsialääkitystä tarvitsee noin 36 000 suomalaista.

Oikeaa tietoa tarvitaan

Epilepsialiitto teki kesäkuussa 2021 tuhannelle suomalaiselle kyselyn epilepsiaan liittyvistä mielikuvista. Kaikista vastaajista 37 % kertoi, että he tietäisivät, miten toimia, jos työ- tai opiskelukaveri saisi epilepsiakohtauksen. Noin 40 % vastanneista kertoi nähneensä epilepsiakohtauksen. Heistä vajaa puolet (46 %) tiesi, mitä tehdä auttaakseen kohtauksen saanutta ihmistä.

Kysely kuitenkin paljastaa, että ihmisillä on edelleen myös vääriä käsityksiä epilepsiakohtauksen ensiavusta. Osa vastaajista kertoi, että he laittaisivat ensiaputilanteessa kouristelevan henkilön suuhun jotain estääkseen henkilöä puremasta esimerkiksi kieleen. Nykyohjeiden mukaan suuhun ei kuitenkaan saa laittaa kouristustilanteessa mitään, koska se voi vaikeuttaa hengitystä.

Epilepsiakohtauksen näkeminen voi olla pelottava ja hämmentävä kokemus. Kohtauksen nähneistä vastaajista 17 % kertoi, että tilanne pelotti heitä.

Lue lisää ja osallistu kampanjaan

Testaa ensiaputaitosi!

Testaa epilepsiakohtauksen ensiaputaitosi uudella nettitestillämme. Samalla saat hyödyllistä tietoa, jolla voit auttaa kohtauksen saanutta. Haasta myös muita mukaan testaamaan taitojaan.

Tee ensiaputesti

Lisätietoja:

  • Epilepsialiiton hallituksen puheenjohtaja, lastenneurologian erikoislääkäri Liisa Metsähonkala
  • Epilepsialiiton toiminnanjohtaja Virpi Tarkiainen, p. 050 400 9191
  • Epilepsialiiton viestintäpäällikkö Elina Kelola, p. 040 921 0978

Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään vuosittain helmikuun toisena maanantaina. Epilepsialiitto kampanjoi yhdessä epilepsiayhdistysten sekä Suomen Epilepsiaseuran kanssa. Kampanjan järjestäjinä ovat kansainväliset kattojärjestöt International Bureau for Epilepsy (IBE) ja International League Against Epilepsy (ILAE). Epilepsialiitto on yksi IBE:n jäsenjärjestöistä ja Suomen Epilepsiaseura yksi ILAE:n jäsenjärjestöistä. Kansainvälistä epilepsiapäivää on vietetty vuodesta 2005 alkaen.

  • Diagnostiikka ja hoito
  • Kampanja

Aiheeseen liittyvää