Vuoden 2023 Epilepsiateko edisti tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta

Uutinen

Epilepsialiiton hallitus myönsi vuoden 2023 Epilepsiateko-huomionosoituksen neurologian erikoislääkäri Jari Kankaanpäälle. Kankaanpää vastaanotti huomionosoituksen liittokokouksen yhteydessä 13.4.2024.

Epilepsiateko myönnettiin Kankaanpäälle, koska hän kanteli apulaisoikeusasiamiehelle lääkekorvausjärjestelmämme kohtelevan epätasa-arvoisesti hedelmällisessä iässä olevia epilepsiaa sairastavia naisia. Kantelu ja apulaisoikeusasiamiehen päätös johtivat vuoden 2023 aikana siihen, että lääkekorvaavuutta muutettiin yhdenvertaisemmaksi.

Syrjintä syntyi siitä, että yleistyviksi epilepsioiksi kutsutuille epilepsiatyypeille määrättävää 100 % korvattavaa epilepsialääkettä, valproaattia, ei saa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen, Euroopan lääkeviraston ja aikuisten epilepsian Käypä hoito -suosituksen mukaan käyttää hedelmällisessä iässä oleville naisille sikiövaurioriskin vuoksi. Heille on määrätty Suomessa vaihtoehtoista 40 % peruskorvattavaa lääkettä.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Kelan ja lääkkeiden hintalautakunnan antamat suositukset ja ratkaisut vaihtoehtoisen epilepsialääkkeen korvattavuudesta rikkovat perustuslain 6 §:ssä säädettyä oikeutta yhdenvertaisuuteen. Kankaanpään tekemä kantelu ja apulaisoikeusmiehen päätös johtivat vuoden 2023 aikana siihen, että vaihtoehtoisen epilepsialääkkeen erityskorvattavuutta muutettiin 100 %:ksi.

Epilepsialiiton hallitus toteaa, että kantelu apulaisoikeusasiamiehelle on merkittävä yhteiskunnallinen teko. Se vaikuttaa monen epilepsiaa sairastavan naisen elämään merkittävästi ja edistää sukupuolten tasa-arvoa.

Lämpimät onnittelut Jari Kankaanpäälle vuoden 2023 Epilepsiateosta!

Neurologian erikoislääkäri Jari Kankaanpää, Epilepsialiiton hallituksen puheenjohtaja, lastenneurologian erikoislääkäri Liisa Metsähonkala ja toiminnanjohtaja Virpi Tarkiainen.

  • Diagnostiikka ja hoito
  • Vaikuttaminen

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää