Pirjo on suunnitellut epilepsiayhteisölle villasukkamallin, jota koristavat Epilepsialiiton logosta tutuksi tulleet vihreät liekit. Voit ladata ohjeen maksutta verkkokaupastamme (linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Osallistu myös villasukkahaasteeseen ja jaa kuva kutomistasi sukista somessa.
Juttelemme Pirjon kanssa Teamsissa kutomisesta ja hänen tekemästään villasukkamallista. Samalla keskustelun lomaan piirtyy hetkiä Pirjon elämästä epilepsian kanssa.
Heti alkuun Pirjo kääntää kameransa vierellä olevaa tuolia kohti.
– Tuossa on minun villasukkavuoreni, joka pitäisi päätellä, hän naurahtaa.
Ruudulla näkyy kymmenkunta sukkaparia, jotka Pirjo on tehnyt kolmen viikon aikana. On pitkävartisia ja lyhytvartisia sukkia, kirjoneulesukkia ja ensi joulun joululahjasukkia.
Ennen kuin pääsemme varsinaisiin kysymyksiin, on myös puhuttava murre-eroista. Länsi-Suomessahan tavallisesti kudotaan ja Itä-Suomessa neulotaan. Tässä jutussa puhumme kutomisesta, sillä se tuntuu Etelä-Pohjanmaalla asuvasta Pirjosta luontevalle.
Mistä innostuksesi käsitöiden tekemiseen on alkanut?
Olen tehnyt käsitöitä lapsesta saakka. Sukkabuumini on kuitenkin alkanut vasta sen jälkeen, kun jäin työkyvyttömyyseläkkeelle noin seitsemän vuotta sitten.
Sukkien kutominen alkoi aidosta tarpeesta. Äitini tarvitsi sukkia, sillä hän käyttää työssään kumisaappaita. Hänellä ei ollut aikaa tehdä niitä, mutta minulla oli. Niin minä tein äidille sukkia ja pikkuhiljaa niitä alkoi tulemaan enemmän ja enemmän. Pari vuotta sitten villasukkia oli jo niin paljon, että aloin lahjoittamaan niitä säännöllisesti hyväntekeväisyysjärjestöille.
Oletko opiskellut käsityöalaa?
Olen opiskellut vaatetusartesaaniksi. Lapsena haaveilin aina käsityönopettajan työstä, mutta olin 12-vuotias, kun sairastuin epilepsiaan. Muistan päivän, kun sain ensimmäisen tajunnanhämärtymiskohtauksen. Istuin sen jälkeen äitini kanssa päivystyksen odotusaulassa. Ulkona terveyskeskuksen pihassa koivunlehdet olivat juuri puhjenneet ja äiti oli mietteliäs.
Epilepsia hillitsi opiskeluhaaveitani, sillä en uskaltanut lähteä Savonlinnaan tai Helsinkiin opiskelemaan. Kävin lukion ja opiskelin sen jälkeen käsityöalaa lähempänä kotipaikkaani. Kun sairastuin, niin kohtaukset jäivät joksikin aikaa kokonaan pois epilepsialääkkeillä. Parikymppisenä tilanne kuitenkin muuttui ja tajunnanhämärtymiskohtaukset alkoivat lääkehoidosta huolimatta uudelleen.
Opiskeluaikoina kohtauksia tuli usein ja lääkkeitä vaihdettiin monta kertaa. Väsymys oli ihan hirveä. Minun piti valmistua vaatetusartesaaniksi neljässä vuodessa, mutta sairauteni hidasti opintoja. Lopulta valmistuin puolitoistavuotta aiottua myöhemmin.
Artesaanitutkinnon jälkeen käsityöt jäivät vuosiksi. Perustin perheen, lapseni oli pieni ja epilepsia vaikutti arkeen. Sain edelleen kohtauksia ja sairaus väsytti. Lisäksi tein vielä koulukäynninohjaajan tutkintoa oppisopimuksella. Ne opinnot sain valmiiksi reilu kymmenen vuotta sitten.
Nyt tilanteeni sairauden kanssa on sen verran hyvä, että olen hakenut keväällä töitä. Molemmat alat kiinnostavat edelleen, mutta olen myös miettinyt, että lähtisinkö vielä opiskelemaan jotakin muuta.
Mistä sait idean Epilepsialiiton logosukkien suunnitteluun?
Haaveilin logosukista jo kaksi vuotta sitten, kun osallistuin edellisen kerran Epilepsialiiton liittokokoukseen. Silloin olin mukana etänä ja sukkien teko jäi sillä kertaa. Tänä vuonna päätin, että nyt teen sen. En ole aiemmin tehnyt villasukkaohjetta. Ensimmäisen parin jouduin purkamaan, mutta seuraava onnistui ja pidin niistä. Logon tunnisti heti.