Joukon retkiä yli 50 vuotta

Epilepsialehti - Artikkeli

”He ovat täällä tänään – tervetuloa!” toivotti Kanta-Hämeen epilepsiayhdistyksen puheenjohtaja Jouko Dahlman meidät tervetulleiksi juhlakonserttiin 18.9. Musiikkineuvos, pianisti Seppo Hovi ja harmonikkamestari Jarno Kuusisto kajauttivat konsertin alkuun Säkkijärven polkan lähes täydelle Kiipulasalille Turengissa. Suurten ikäluokkien korvissa soi tuttu polkka. Kiipulan ammattiopiston puutarhuriopiskelijat olivat koristelleet juhlapaikan syksyn sadolla. Olimme kokoontuneet muistelemaan Joukon järjestämiä retkiä ja yhteisiä hetkiä yli puolen vuosisadan edestä.

Kiitoskonsertti

Jouko Dahlman mietti koronavuoden aikana, miten kiittäisi kaikkia hänen retkilleen osallistuneita ihmisiä kaikista yhteisistä hetkistä – iloista ja joskus suruistakin. Yhdessä ollessa ilo kasvaa ja suru usein puolittuu.

Jouko otti yhteyttä Seppo Hoviin ja tarjosi hänelle ainutlaatuisen tehtävän, josta Seppo todella innostui. Hän tutustui Kanta-Hämeen epilepsiayhdistyksen jäsentiedotteisiin ja retkiesitteisiin vuosikymmenten ajoilta ja kokosi Joukon järjestämistä retkistä ja teatterimatkoista konsertin, jonka aikana kuullut esitykset liittyivät kaikki tavalla tai toisella Joukon järjestämiin teatterimatkoihin ja retkiin. Matkasimme konsertin aikana Saimaan rannalta Venezuelan yöhön ja edelleen Kotkasta Italiaan. Vieraileva solisti, sopraano Mari Palo ja laulaja, saksofonisti Hannu Lehtonen veivät meitä esityksillään tunteesta toiseen. Saimme nauttia hyvätuulisia, haikeita, koskettavia, romanttisia ja dramaattisiakin musiikkiesityksiä reilun kahden tunnin ajan.

Retkitoimintaa ja teatterimatkoja

Ensimmäiset retket Jouko toteutti jo 60-luvulla Janakkalan kansalaisopiston opiskelijayhdistyksen puheenjohtajana. Siitä alkoi kipinä retkien järjestämiseen. Kanta-Hämeen epilepsiayhdistyksessä Jouko on järjestänyt lukuisia retkiä ja teatterimatkoja useiden vuosikymmenten ajan. Kulttuuriretkille on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä, epilepsiaa sairastavia, heidän läheisiään ja ystäviään. Vain koronapandemia aiheutti vuosina 2020–2021 retkien ja matkojen peruuntumisia. Kevään 2022 retki- ja teatteritarjonta näyttää monipuoliselle ja markkinointi on jo täydessä vauhdissa. On ilo tavata jälleen pitkästä aikaa.

Kanta-Hämeen epilepsiayhdistys on Joukon johdolla järjestänyt monipuolisia retkiä Janakkalasta Helsinkiin, Riihimäeltä Tampereelle, Kittilästä Hankoon, Turengista Orimattilaan, Äänekoskelle, Iittalaan, Kotkaan, Kaustiselle ja lukuisiin muihin mielenkiintoisiin paikkoihin.

Tunnelmasta toiseen

Konsertti vei meitä tunnelmasta toiseen. Kuulimme sopraano Mari Palon ja laulaja Hannu Lehtosen herkän tulkinnan Aleksis Kiven sanoittamasta ja Oskar Merikannon säveltämästä Onnelliset laulusta:

”Kun mennyt on yö, kun kimmeltää kesäinen aamu ja linnut ne laulelee…”

Juha ”Watt” Vainion Juhannustanssit Hannu Lehtosen esittämänä sai yleisön keinahtelemaan Janatuisen jatsin tahdissa. Silmät loistivat ja hymy oli monen huulilla, vaikka huulet peittyivätkin kasvomaskien taakse.

”Rantalava, juhannus. Hanurista valitus. Kaikuu, järveen päilyy illan kuulaus. Polku, koivu, yötön yö. Soittajan on raskas työ Janatuisen jalka tangon tahtiin lyö…”

Oopperalaulaja Mari Palo tulkitsi vahvasti Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijan, ja yleisö taputti raikuvasti.

Kysymys: ”Montako sopraanoa tarvitaan vaihtamaan sähkölamppua?” kysyi Seppo Hovi.
Vastaus: ”Yksi. Sopraano pitää sähkölamppua, ja maailma pyörii hänen ympärillään.”

Kuulimme konsertin aikana muun muassa Suutarin tyttären pihalla, Päivänsäde ja menninkäinen, Valssi menneiltä ajoilta, Ilta Saimaalla, Yö saapuu Venezuelaan ja Nuoruusvuosia. Konsertin päätteeksi Palo & Lehtonen esittivät kauniin tulkinnan Laila Kinnusen Toiset meistä laulusta, sillä jokainen meistä tarvitsee välillä valkoista laivaa, jota seurata. Rikas on se ihminen, joka pystyy ottamaan tukea vastaan.

”Niin ovat toiset meistä laivoja, jotka löytävät väylänsä yksin. Niin ovat toiset meistä laivoja, jotka poijulta toiselle käy ja niin ovat monet meistä lokkeja, jotka eivät ole mitään ilman valkeaa laivaa, sen turvaa, sen tahtoa, varmuutta ylitse mainingin.”

Miksi tämä konsertti, Jouko?

Haluan kiittää kaikkia retkille osallistuneita. Yhdistystoiminnassa on tärkeää ihmisten ja yhteisön välinen vuorovaikutus sekä yhteisöllisyyden rakentaminen. Vapaaehtoistoiminnalla on suuri inhimillinen merkitys. Retket ja matkat ovat tuoneet yhteen lukuisia ihmisiä. Ne ovat tarjonneet kulttuurielämyksiä, kasvattaneet kiintymystämme toinen toisiimme ja luoneet toivoa tulevaan. Ne ovat olleet toivottuja ja mieluisia monille Kanta-Hämeen epilepsiayhdistyksen jäsenille ja muille mukana olleille. Retkille ja matkoille on ollut helppo tulla mukaan ja osallistua, kun joku on järjestänyt kaiken valmiiksi ja huomioinut lukuisat käytännön järjestelyt. Matka- ja retkijärjestelyt ovatkin mieluisaa vapaaehtoistoimintaa Joukolle.

Konsertti antoi meille myös toivoa koronapandemian jälkeen. Voisimmeko palata vähitellen uuteen aikaan ja tavata isommissa porukoissa, teatterimatkoilla ja retkillä hyvin poikkeuksellisen ajanjakson hellittäessä? Tätä todella toivomme.

Kiitos on kaunis sana. Kiitos lähtee sydämestä.

  • Lehden numero: 5/2021
  • Vertaistuki
  • Yhteisö

Artikkelin kirjoittaja

Virpi Tarkiainen Virpi vastaa Epilepsialiiton strategisesta johtamisesta, hallinnosta ja kehittämistoiminnasta liiton hallituksen linjausten mukaisesti. Hän toimii lisäksi Epilepsialehden päätoimittajana sekä vastaa sidosryhmäyhteistyöstä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää