Kaverikahvilassa saa olla rennosti

Epilepsialehti - Artikkeli

Epilepsiayhdistysten järjestämiä Kaverikahviloita kokoontui jo neljällätoista paikkakunnalla ennen kuin toimintaa jouduttiin koronapandemian vuoksi rajoittamaan. Nyt odotetaan aikaa, jolloin kahvia voisi hörppiä taas kaikkialla Suomessa turvallisesti vertaisia tavaten.

Vapaamuotoista yhdessäoloa

Kaverikahvilat tarjoavat vapaamuotoista yhdessäoloa ja vertaistukea matalalla kynnyksellä kaikille epilepsiaa sairastaville ja heidän läheisilleen ilman ennalta sovittua ohjelmaa tai teemaa. Kaverikahviloita järjestetään tavallisissa kahviloissa. Kokoontumiskerrat toistuvat säännöllisesti ja ne ovat tiedossa yleensä kuukausia etukäteen.

Kahvilassa voi osallistua keskusteluun ja jakaa asioitaan sen verran kuin hyvältä tuntuu.

Kävijöiden ei tarvitse ilmoittautua etukäteen tai sitoutua toimintaan, vaan jokainen voi tulla Kaverikahvilaan silloin, kun itselle sopii ja viipyä sen aikaa, kun haluaa. Kahvilassa voi osallistua keskusteluun ja jakaa asioitaan sen verran kuin hyvältä tuntuu. Jokaiselle osallistujalle tarjotaan kahvi ja pulla. Paikalla on aina myös ohjaaja.

Epilepsiayhdistysten mutkatonta toimintaa

Kaverikahvilat ovat Epilepsialiiton kehittämä matalan kynnyksen vertaistuen muoto, josta on tullut osa jo kymmenen epilepsiayhdistyksen järjestämää toimintaa. Epilepsialiitto koordinoi toimintaa osallistumalla kahviloiden markkinointiin ja tukemalla yhdistyksiä kahviloiden käynnistämisessä ja ylläpidossa. Esimerkiksi Kaverikahvilan ohjaajat kokoontuvat säännöllisesti liiton johdolla kuulumisten ja ajatusten vaihtoon. On tärkeää pohtia yhdessä ratkaisuja mahdollisiin kahvila-arjessa eteen tulleisiin haasteisiin ja saada uusia ideoita.

Parhaimmillaan Kaverikahvilat toimivat eteisenä yhdistykseen. Kävijät ovat kertoneet, että kynnys tulla kahvilaan on matalampi kuin lähteä tutustumaan yhdistyksen muuhun toimintaan. Aluksi Kaverikahvilaan tullaankin tutkailemaan tunnelmaa. Kun yhdistykset pääsevät kertomaan kahvilassa kävijöille toiminnastaan, innostus kerhon tai yhdistyksen muuhun toimintaan saattaa syttyä.

Rentoa ajankulua ja sosiaalisuutta

Kaverikahviloissa voi puhua haluamistaan asioista avoimesti, ja on muutenkin mukava tulla porukkaan silloin, kun on yksinäinen. Rento ilmapiiri koetaan tärkeäksi. On hyvä, että on vapaus tulla ja mennä. Voi vaikkapa vaihtaa paikkaa toiseen pöytään ja jutella eri porukoissa. Kaverikahviloista saa vertaistuen lisäksi voimia ja jaksamista jatkaa eteenpäin. Myös ystävyyssuhteita on syntynyt.

Kaverikahviloista saa vertaistuen lisäksi voimia ja jaksamista jatkaa eteenpäin.

Kaverikahvilan ohjaajalla on tärkeä rooli rennon ilmapiirin luomisessa. Ohjaaja myös varmistaa, että keskustelu säilyy asiallisena ja että jokainen pääsee halutessaan ääneen.

Ohjaajat ovat saaneet nähdä ja kuulla paljon. Heillä on ollut ilo huomata, kuinka hiljainenkin kävijä on rohkaistunut vähitellen juttelemaan yhdessä muiden kanssa ja koko olemus on saattanut muuttua.

Yksikin kävijä on tärkeä

Kuten mikä tahansa toiminta, myös Kaverikahvilat vaativat pitkäjänteisyyttä ja ennen kaikkea toiminnan markkinointia. On huomattu, että ensimmäiselle kahvilakerralle ei välttämättä tule yleisöryntäystä, mutta yksikin kävijä on jo paljon voitettu. Tärkeintä on yhdistyksen päätös perustaa Kaverikahvila ja sen jälkeen toiminta voi vähitellen kasvaa. Monissa kahviloissa käykin jo kymmeniä kahvittelijoita säännöllisesti.

Kaverikahvilan tärkein markkinointikanava on kunkin paikkakunnan neurologian poliklinikka, jossa tieto matalan kynnyksen toiminnasta saavuttaa mahdolliset kävijät. Siksi on tärkeää, että poliklinikoilla on ajantasainen tieto kahviloiden kokoontumisista.

Matalan kynnyksen toimintaa tarvitaan

Kaverikahviloiden lisäksi epilepsiayhdistyksissä järjestetään monenlaista muuta hyvää toimintaa, jonka soisi tavoittavan uusia osallistujia. Vaikka kaikkialle ei perusteta Kaverikahviloita, niin matalan kynnyksen toimintaa kannattaa kehittää. On hyvä pohtia ja ideoida, miten omalla alueella voisi järjestää lisää sellaista toimintaa, johon ensikertalaisen olisi mahdollisimman helppo tulla mukaan.

On hyvä pohtia ja ideoida, miten omalla alueella voisi järjestää lisää sellaista toimintaa, johon ensikertalaisen olisi mahdollisimman helppo tulla mukaan.

Uusia ideoita yhdistyksissä on jo syntynyt kuten matalan kynnyksen kaverikävely. Kaverikävely on mukava, esteetön ja vapaamuotoinen liikkumishetki, joka tarjoaa säännöllisesti liikkumisen iloa säällä kuin säällä kaiken tasoisille liikkujille. Varsinkin korona-aikana pienen porukan tapaamiset ulkona ovat turvallisempi vaihtoehto nähdä kavereita.

Juttu pohjautuu keskusteluihin Kaverikahviloiden ohjaajien ja kävijöiden kanssa.

  • Lehden numero: 2/2021
  • Kuvat: Marja Haapio
  • Vertaistuki
  • Yhteisö

Artikkelin kirjoittajat

Paula Salminen Paula vastaa liiton neuvonnasta, kuntoutumiskurssityöstä, sosiaaliturva-asioista, edunvalvonnasta sekä kehittämistoiminnasta.
Piritta Selin Vastaan järjestötoiminnan kehittämisestä sekä toimin vapaaehtois- ja vertaistoiminnan valtakunnallisena koordinaattorina.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää