Kuuma peruna

Epilepsialehti - Perhepostia

Onko teidän perheessänne kuuma peruna? Puheenaihe, joka nostattaa tunteita pintaan vanhemman ja lapsen välillä.

Yksi tällainen aihe perheessä voi olla lapsen omien rajojen tunnistaminen. Pienemmän lapsen kanssa asiat hoituvat vielä vanhemman valvonnan alla, mutta koululaisen sekä erityisesti teini-ikäisen kanssa voidaan käydä jo tiukkojakin neuvotteluja itsestä huolehtimisen asioista. Lapsesta vanhemman huolehtiminen voi ärsyttää, kun taas vanhemmasta tuntuu, ettei viesti mene perille toistuvista muistutteluista huolimatta.

Kesä lämpöineen ja lomineen on lapselle vapauden aikaa. Kesän kuumuus voi kuitenkin tuoda myös huolta tullessaan, sillä se voi olla osalla epilepsiaa sairastavista yksi epilepsiakohtauksille altistava tekijä. Lapsi ei välttämättä tätä tiedosta, mutta vanhempaa huolettaa. Malttaako lapsi ulkoillessa olla välillä varjossa? Muistaako juoda riittävästi nestettä? Pitääkö päähinettä päässään? Eihän riehu liikaa kavereiden kanssa?

Omien rajojen tunnistamista harjoitellaan läpi elämän, sillä ne muovautuvat elämäntilanteen sekä voimavarojen mukaan.

Epilepsia voi muistuttaa olemassaolostaan kuuman päivän ja kivan tekemisen jälkeen. Vaatii lapselta itsetuntemusta ja rohkeutta tunnustaa itselleen ja kavereille, milloin on lepohetken aika. Tämä voi olla vaikeaa meille aikuisillekin. Omien rajojen tunnistamista harjoitellaan läpi elämän, sillä ne muovautuvat elämäntilanteen sekä voimavarojen mukaan. Lapsen kanssa on hyvä käydä kotona keskustelua, onko lapsella epilepsiakohtauksille altistavia tekijöitä, tunnistaako lapsi niitä sekä oman jaksamisensa rajat ja uskaltaako pitää niistä kiinni kavereiden kanssa toimiessa. Vertaistuki on tässäkin aiheessa tärkeä voimavara niin vanhemmalle kuin lapselle.

Omien rajojen tunnistaminen on lapsille suunnattujen kurssiemme tärkeimmistä käsiteltävistä aiheista. Lisäksi lapsille löytyy myös lasten oma vertaistuellinen verkkoryhmä, joka kokoontuu kuusi kertaa vuodessa Teamsin välityksellä. Lisätietoa Epilepi-ryhmästä ja muusta toiminnasta löydät sivuiltamme Tukea ja toimintaa -osiosta.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

  • Lehden numero: 3/2023
  • Lapset
  • Perheet
  • Vertaistuki

Artikkelin kirjoittaja

Tanja Vihriälä-Määttä Tanja toimii Oulun aluetoimistolla ja hänen vastuullaan on alueen järjestötyö, neuvonta, kurssityö sekä lapsi- ja perhetoiminta.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää