Leikkitreffit – yhdessäoloa, iloa ja vertaistukea

Epilepsialehti - Artikkeli

Leikkitreffit ovat osa epilepsiayhdistysten matalan kynnyksen lapsi- ja perhetoimintaa, joka on tarkoitettu kaikille perheenjäsenille, joita epilepsia koskettaa. Leikkitreffeillä lapset tapaavat muita epilepsiaa sairastavia lapsia. Vanhemmat puolestaan pääsevät jakamaan kokemuksiaan ja arkea helpottavia vinkkejä.

Leikkitreffit saivat alkunsa, kun Epilepsialiiton Yhtä perhettä -hankkeessa pohdittiin vertaistukeen pohjautuvaa tuen mallia. Perheiltä saatu viesti toistui lähes samana paikkakunnasta riippumatta. Tarvitaan paikka, jossa kohdata, ja jonne lapset voivat tulla leikkimään, pelailemaan tai oleilemaan yhdessä. Samalla vanhemmat voivat vaihtaa kuulumisia ja jutella. Paikan pitäisi olla sellainen, johon kaikkien on helppo tulla. Näistä toiveista syntyi idea leikkitreffeistä.

Tapaamisen järjestäminen ei tilojen lisäksi vaadi suuria panostuksia. Tarjolla on yleensä kahvia, teetä ja mehua. Perheet voivat ottaa eväät mukaan sekä tuoda mukanaan lasten suosikkipelejä tai leluja. Leikkitreffit eivät vaadi ohjattua toimintaa, vaan tarkoitus on keskittyä rentoon yhdessäoloon.

”Leikkitreffeillä epilepsiasta ei tarvitse välittää”

Leikkitreffejä on toistaiseksi järjestetty Uudellamaalla, Turussa ja Oulussa, joissa ne on otettu positiivisesti vastaan.

Sari ja Daniel ovat käyneet leikkitreffeillä jo useamman kerran. Danielin, 12, mielestä leikkitreffeillä on kivaa. Parasta on, kun voi tutustua muihin lapsiin sekä nuoriin paremmin ja pitää yhdessä hauskaa. Leikkitreffeillä voi Danielin mukaan olla vapaammin kuin muualla, sillä kukaan ei ihmettele tai kauhistele epilepsiaa. Itseasiassa epilepsiasta ei tarvitse edes välittää leikkitreffeillä – siellä voi olla ihan oma itsensä.

Danielin äiti, Sari on kokenut leikkitreffit tapahtumana, johon on ollut helppo tulla. Leikkitreffit antavat mahdollisuuden yhteisöllisyyteen, jossa voi keskustella epilepsiasta tai sitten aivan muista asioista. Sarin mukaan leikkitreffit eivät kaipaa ohjattua tai suunniteltua toimintaa, vaan yhdessäolo on luontevaa ja rentoa.

Sarille on tärkeää, että Daniel pääsee tapaamaan muita epilepsiaa sairastavia lapsia ja nuoria. Tapaamisen vaikutuksen näkee Danielista heti, sillä poika on rennompi leikkitreffien jälkeen. Sari suosittelee kaikille osallistumista leikkitreffeille.

– Epilepsia yhdistää, on se sitten vanhempi tai lapsi, joka sairastaa. On rikkaus, että leikkitreffit ovat kaikille perheille avoimia, Sari kertoo.

  • Lehden numero: 3/2022
  • Kuvat: Marjo Nygård
  • Lapset
  • Perheet
  • Vertaistuki
  • Yhteisö

Artikkelin kirjoittaja

Anna Jääskeläinen Toimin Yhtä perhettä -hankkeessa asiantuntijana. Olen apunanne lapsia ja perheitä koskevissa asioissa. Hanke on osa Epilepsialiiton kehittämistoimintaa.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää