Voiko olla totta, että melkein kolme vuotta meni näin nopeasti?

Epilepsialehti - Perhepostia

Kolmevuotinen Yhtä perhettä -hanke on tulossa loppukaarteeseen. Tänä aikana epilepsiaa sairastavien lasten perheet ovat luoneet melkein koko Suomen kattavan Leikkitreffi-verkoston. He ovat luoneet matalan kynnyksen paikan, jossa perheet voivat tavata toisiaan! Hyvä te! Hyvä myös epilepsiayhdistykset, jotka tämän mahdollistivat tarjoamalla omia tilojaan Leikkitreffien pitopaikoiksi. Iso kiitos ihan jokaiselle.

Korona loi tukea tarjoavan Perheluurin ja Perheluuri loi Perhepostin. Perhepostin aiheet nousivat luureissa liikkuvista teemoista. Korona loi myös Epilepi-ryhmän. Ryhmän, jossa epilepsiaa sairastavat lapset ja nuoret ottavat kantaa heitä koskeviin asioihin. Samoihin aikoihin valmistui epilepsiaa sairastavan lapsen vanhemmille tietoa ja tukea antava verkkokurssi, jonka löydät Epilepsialiiton nettisivuilta Tukea ja toimintaa -osiosta.

Ensimmäinen puolitoista vuotta Yhteä perhettä -hankkeessa meni nimittäin lähestulkoon etätapaamisina. Siitäkin selvittiin.

Vanhemmat totesivat, että jankuttaminen on rakkautta ja että vanhemmatkin saattavat mokailla.

Perheet tapasivat toisiaan korona hellittäessä. Monenmoisissa kokoonpanoissa he jakoivat oman perheensä tarinaa, saivat ja antoivat vertaistukea toisilleen. Matkan varrella lähetettiin kirjeitä vanhemmilta lapsille ja lapsilta vanhemmille. Lapset viestittivät, että ei tarvitse jankuttaa, että epilepsiaan tarvii lääkkeitä ja että aina ei tarvii huolehtia liikaa. Vanhemmat totesivat, että jankuttaminen on rakkautta ja että vanhemmatkin saattavat mokailla.

Näissä ryhmissä opeteltiin yhdessä koko porukka hengittämään neljällä sisään ja kuudella ulos. Lapset suunnittelivat Unelmien iltapäiviä, joissa sai tankata omaa vanhempaansa kuin laturissa olisi ollut. Saatiin työkaluja lasten kanssa toimimiseen. Oltiin isojen asioiden äärellä, kun oltiin Yhtä perhettä -ryhmissä.

Hankkeissa luodaan uusia toimintatapoja ja malleja. Kehitetään yhdessä, mietitään yhdessä ja toteutetaan yhdessä ja vielä kerran parannetaan yhdessä. Hankkeilla on vahva oma paikkansa järjestömaailmassa ja nyt oli perheiden vuoro. Hanke jatkuu vielä yli vuoden vaihteen, mutta tämä on viimeinen Perheposti Epilepsialehdessä hankkeen tiimoilta. Epilepsialiitto jatkaa tästä perheiden tukemista uusilla twisteillä ihan niin kuin ennenkin. Perheposti-palstakin jatkaa uuden kirjoittajan ajatuksin.

Yhtä perhettä -ryhmissä ei muuten koskaan sanottu heippoja. Sanottiin, että nähdään Leikkitreffeillä! Minäkin sanon nyt, että nähdään ja ollaan yhteydessä. Oikein ihanaa loppuvuotta ja muistetaan välillä hengittää 4–6.

  • Lehden numero: 4/2022
  • Teksti: Susanna Heugenhauser
  • Kuvat: Marja Haapio ja Marjo Nygård
  • Lapset
  • Perheet
  • Vertaistuki

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää