Lääketuotannon siirtäminen Aasiaan on yksi tekijä, minkä takia toisinaan esiintyy lääkkeiden saatavuushäiriöitä. Suomen varautumisjärjestelmä ja apteekkien yhteistyö helpottavat tilannetta.
Maailmanlaajuiset kriisit vaikuttavat arkielämäämme monella tavalla. Lääkkeistä on ollut paikoin pulaa. Myös epilepsialääkkeiden saatavuudessa on ollut häiriöitä.
Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo, että lääkkeiden saatavuushäiriöt eivät suinkaan koske vain epilepsialääkkeitä.
Kyse ei myöskään ole vain korona-ajan ongelmasta.
– Maailmanlaajuista saatavuushäiriöiden kasvua on ollut nähtävissä jo ennen pandemian alkua. Viime vuosina niiden määrä on edelleen lisääntynyt, Kostiainen sanoo.
Kiina avaintoimija
Kostiaisen mukaan taustalla on muun muassa se, että useiden lääkkeiden valmistusprosessi, tai osa siitä on nykyään keskittynyt Aasiaan.
Erityisesti Kiina on nykyään suuri lääkeaineiden ja vaikuttavien aineiden valmistaja.
– Siellä pitkään jatkuneet tiukat koronasulut ovat vaikuttaneet lääketehtaisiin ja sitä kautta lääkkeiden tuotantoon.
Tuotannon ulkoistamisella lääketehtaat tavoittelevat tietenkin kustannussäästöjä.
Tuotannon ulkoistamisella lääketehtaat tavoittelevat tietenkin kustannussäästöjä. Kiinassa työvoima on edullisempaa ja ympäristölaitkin joustavampia. Nyt sielläkin on kuitenkin kiristetty ympäristölakeja.
Kostiainen huomauttaa, että hintakilpailu on erityisesti rinnakkaislääkkeissä todella kovaa.
– Euroopassakin on vielä toki paljon niin sanotun tutkivan lääketeollisuuden tuotantoa. Täällä valmistetaan esimerkiksi rokotteita ja biologisia lääkkeitä, jotka ovat patenttisuojan piirissä. Usein käy niin, että patenttisuojan lauettua on kova paine tehdä tuotteita halvemmalla, ja silloin tuotantoa siirtyy Aasiaan.
Valmistusprosessi pirstaloitunut
Kokonaisuuteen vaikuttaa sekin, että monien lääkkeiden valmistusprosessi on – jälleen kustannussyistä – nykyisin hyvin pirstaloitunut.
– Prosessi voi mennä niin, että lääkeaine valmistetaan Kiinassa ja Intiassa tehdään lääketabletti. Sitten tuote vielä Euroopassa pakataan eri kielialueiden markkinoille.
Lääkkeitä ei myöskään saada valmiiksi nopeasti. Yhden tuotantoerän valmistaminen voi kestää jopa kuukausia.
– Jos joku isompi lääke-erä joudutaan esimerkiksi laatupoikkeaman takia vetämään pois markkinoilta, niin voi syntyä pitkäksikin aikaa tyhjiö, ennen kuin kyseistä lääkettä on jälleen saatavilla.
Koronan ohella Venäjän ja Ukrainan välinen sota vaikuttaa koko maailmassa moneen asiaan. Kostiainen ei kuitenkaan usko konfliktin todennäköisesti aiheuttavan lääkkeiden saatavuuteen häiriöitä.
Yksi varaus kuitenkin on.
– Saksahan on ollut kemikaalien suuri tuottaja ja niitä käytetään lääkkeidenkin valmistukseen. Jää nähtäväksi, miten kemikaalitehtaat energianpulan takia pyörivät.
Euroopassakin on vielä lääketeollisuutta
Erkki Kostiainen kehottaa Euroopan maiden päättäjiä katsomaan peiliin, kun he ovat vuosien ajan toteuttaneet politiikkaa, jossa lääkkeet eivät saisi maksaa oikeastaan mitään.
Tuotanto on siirtynyt sinne, missä lääkkeet on voitu tehdä laadukkaasti, mutta mahdollisimman halvalla.
Hänen mukaansa on ollut sellainen tilanne, jolloin kolmen kuukauden verenpainelääkkeet maksoivat suunnilleen saman verran kuin kahvikupillinen.
– Tämä laittaa miettimään, koska kyseessä on kuitenkin korkean teknologian tuote.
Halu pitää lääkkeet hyvin edullisina on johtanut siihen, että tuotanto on siirtynyt sinne, missä lääkkeet on voitu tehdä laadukkaasti, mutta mahdollisimman halvalla.