Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Maija Sakslin mukaan epilepsiaa sairastavia synnytysikäisiä naisia on syrjitty Suomessa. Syrjintä on liittynyt epilepsialääkkeiden korvattavuuteen.
Syrjintä syntyi siitä, että yleistyviksi epilepsioiksi kutsutuille epilepsiatyypeille määrätään ensisijaiseksi hoidoksi valproaattia. Se on sataprosenttisesti korvattava lääke lukuun ottamatta muutaman euron omavastuuosuutta. Valproaatti kuitenkin lisää riskiä sikiön rakennevaurioille ja autismin kirjon häiriöille. Epilepsian Käypä hoito -suosituksen mukaan näiden syiden takia valproaattia ei saa käyttää yleistyneessä epilepsiassa lisääntymisikäisillä naisilla, vaan tytöille ja hedelmällisessä iässä oleville naisille määrätään vaihtoehtoista lääkettä. Se on peruskorvattava lääke eli siitä korvataan 40 prosenttia.
Sakslin toteaa, että hedelmällisessä iässä oleville naisille aiheutuu tästä johtuen vähintään yli 400 euron ja enimmillään lääkekaton suuruiset kustannukset vuosittain. He ovat siten huonommassa asemassa kuin muut yleistynyttä epilepsiaa sairastavat henkilöt.
Sakslin pyysi asiaan liittyen lausunnot Kelalta, sosiaali- ja terveysministeriöltä ja tasa-arvovaltuutetulta. Ne eivät pitäneet tilannetta ongelmallisena. Sakslin toteaa kuitenkin tuoreessa ratkaisussaan, että syrjintä on ollut erityisen moitittavaa. Hän perustelee päätöstään perustuslain ja ihmisoikeussopimusten säännöksillä, yhdenvertaisuuslailla sekä sairausvakuutuslailla.
Sakslin pyytää ministeriötä ilmoittamaan toukokuun 2023 loppuun mennessä, mihin toimenpiteisiin päätös on antanut aihetta.
Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu (pdf-tiedosto aukeaa uuteen ikkunaan)
Kuva: iStock.com/Olegsnow