Harrastukset tuovat iloa arkeen

Epilepsialehti - Artikkeli

Mieluisa harrastus lisää hyvinvointia ja antaa voimavaroja. Harrastuksissa voi saada ystäviä, mukavaa tekemistä arkeen ja onnistumisen kokemuksia, kun oppii uusia taitoja.

Uuden harrastuksen etsimisen voi aloittaa vaikkapa miettimällä, mitä harrastukselta haluaa. Mistä asioista pidät? Kaipaatko uuden oppimista vai olemassa olevien taitojen kehittämistä? Haluatko harrastaa yhdessä vai teetkö asioita ennemmin yksin? Minkä verran aikaa haluat käyttää harrastukseen?

Epilepsia ja harrastukset

Epilepsiaa sairastava voi harrastaa melkein mitä vain samaan tapaan kuin muutkin, kunhan kohtaustilanne on huomioitu ja turvallisuudesta on huolehdittu. Harrastuskavereille ja harrastuksen ohjaajalle kannattaa kertoa epilepsiasta ja epilepsiakohtauksen ensiavusta.

Suurin osa liikuntalajeista sopii epilepsiaa sairastaville. Vesi on mukava, mutta kohtauksen sattuessa vaarallinen elementti. Uimahallissa ja uimarannalla on tärkeä kertoa uimavalvojalle epilepsiasta. On myös lajeja, joissa epilepsiakohtaus voi aiheuttaa vaaratilanteen ja ne eivät siis sovellu epilepsiaa sairastavalle. Tällaisia ovat muun muassa autourheilu, ilmailu ja laitesukellus. Jos mietit, sopiiko jokin harrastus sinulle, voit keskustella asiasta lääkärisi kanssa. Voit lukea lisää aiheesta Terveyskylän Aivotalosta (linkki aukeaa uuteen ikkunaan.

Yhdistykset tarjoavat mukavaa tekemistä

Epilepsiayhdistykset järjestävät eri puolilla Suomea monenlaista toimintaa: liikuntaa, retkiä, tapaamisia Kaverikahviloissa ja paljon muuta. Harrastukset ja tapahtumat tuovat iloa arkeen ja niiden parista moni on löytänyt uusia ystäviä. Kun osallistut epilepsiayhdistysten tapahtumiin, pääset myös vaihtamaan kokemuksia muiden epilepsiaa sairastavien ihmisten ja heidän läheistensä kanssa.

Kokoamme yhdessä epilepsiayhdistysten kanssa tietoa tapahtumista nettikalenteriimme. Tapahtumakalenterin löydät sivuiltamme Ajankohtaista-osiosta. Tai voit olla suoraan yhteydessä meihin ja epilepsiayhdistyksiin.

Tule mukaan!

  • Lehden numero: 1/2024
  • Kuvat: iStock.com/The simple blues
  • Hyvinvointi

Artikkelin kirjoittaja

Elina Kelola Elina toimii Epilepsialiiton viestintäpäällikkönä ja Epilepsialehden toimitussihteerinä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää